Довършителни работи: 3 идеи за собствениците на жилища

Семейство кърти стена, за да прави ремонт

Всички се притесняваме от кризата, която ни връхлетя през последните години, включително нейните икономически, социални, здравни и обществени отражения върху нашата социална среда.

Имаме ли обаче полезни ходове по време на криза, ако сме собственик на жилище и планираме строително-ремонтни дейности, които да реализираме, за да подобрим начина си на живот?

 

1. Ремонт – сега!

Ако още се колебаете дали сега е моментът за ремонт и строителни дейности, които сте планирали в рамките на вашите имоти, то отговорът е – да! При това веднага! Защо?

Има множество причини да ремонтирате сега жилището си, сред които:

  • Предстои ускорена инфлация т.е. поскъпване на услуги/материали;
  • Пазарът е несигурен, това може да ви даде възможност да получите по-добра цена за труд и материали в този момент;
  • Инфлацията яде спестяванията ви с % всеки месец;
  • И други.

Накратко казано, ако сега един ремонт би ви струвал 10 000лв, то след 6 месеца цената вероятно би била 12-14 000лв(поне ако екстраполираме инфлацията от началото на годината, а тя се очаква да нараства според НСИ).

Това оскъпяване се очаква да е продиктувано от редица фактори сред които личат липсата на специалисти-майстори (често избират да работят в чужбина в критични за икономиката моменти), повишени цени на материалите, усложнена логистика, по-високи цени на горивата, по-високи цени на труда и т.н., и т.н.

Ако наемете компания за строителни услуги, която да ремонтира жилището ви сега, то догодина вероятно ще сте изключително доволен от собствената си далновидност да не чакате още, а да действате още тази година.

 

2. Реновирайте обзавеждането и техниката

Както вече посочихме по-горе се очаква всичко да поскъпва през следващите поне 6-12 месеца. Съвсем резонно това ще удари и секторите с търговия на бяла и черна техника, както и мебелните производители, които ще трябва да повишат своите цени. Поне за високооборотните, а не за изостаналите по складовете стоки, които никой не иска.

Няма по-подходящ момент от настоящия да харчите пари, защото кризата ще изяде огромен процент от тях. Например, ако сте имали 1000лв за нов телевизор по Нова Година, то днес с наложена инфлация от 16,9% (според НСИ) на практика парите, с които разполагате за покупка на телевизор са 831лв.

*Разбира се следва инфлацията при цените на телевизорите да е сходна, за да е функционален примерът, но това следва да проверите вие самите по време на проучването си за покупката, а нашата идея е само с илюстративна цел.

 

3. Запасете се с материали

Ако поради някаква причина ви се налага да отложите плановите строителни работи и ремонти дейности по вашето жилище (например сте на дълга ваканция), то добра идея е да потърсите изпълнител и да планирате необходимите материали.

Както вече споменахме по-горе у нас нищо не поевтинява с времето и строителните материали се очаква да поскъпнат. Можете обаче да изпреварите тренда и да се подсигурите с нужното, стига разбира се да знаете какво точно искате и да сте се консултирали със строителен експерт, който да направи количествената сметка още сега, за да минимизирате бъдещи повишени разходи.

*Не забравяйте, че ако купите сега материалите за планираният ремонт на жилището си, то ще трябва да се съобразите със срокът им на годност и разбира се да помислите как те да бъдат ефективно съхранявани.

Оцени
Обади се сега