Събаряне на сгради

Събарянето на сгради е една от най-технически изискващите и сериозни задачи в строителната индустрия. По време на събаряне могат да възникнат всевъзможно ситуации, особено при стари и нестабилни конструкции.

Екипът на SofDestroy.com процедира с особено внимание при всеки проект, дали той е малка кирпичена колиба или многоетажна индустриална бетонена сграда.

Фокусираме се върху поетапното разглобяване и събаряне на всякакви конструкции, като следим за безопасността и абсолютния контрол над всеки процес – от събаряне до почистване на отпадъците.

Цени за събаряне на сгради – от какво зависят те

Цената на един проект за събаряне на сграда зависи от видът на сградата, нейната близост до други конструкции, които трябва да останат и общия обем на строителните отпадъци. За да ви дадем крайна цена за самата услуга първо се прави подробен преглед на сградата.

Събаряне на сгради в София с багер - SofDestroy.com

По време на този оглед, нашата цел ще бъде да оценим:

  • Колко души ще са нужни за събарянето на сградата;
  • Какви предпазни мерки трябва да се вземат;
  • Какви разрешителни трябва да се изкарат преди начало;
  • Каква техника е нужна за събаряне на сградата;
  • Общия обем на произлезлите от събарянето строителни отпадъци.

Тези и други фактори определят, до голяма степен, каква оферта за събаряне на сграда можем да ви дадем, като винаги се стремим да се придържаме към реалната себестойност на услугата.


Разрушаване и премахване на сгради – процедура

Процедурата по събаряне на една сграда започва с оценяване на обекта и това какви са неговите особености. Централно се наблюдава структурната цялост на сградата, от какво е направена тя и откъде ще е най-добре да се започне нейното събаряне.

При здрави сгради и постройки се процедира с еквивалентно внимание относно безопасността на работниците, както се прави при нестабилни сгради.

Като опитни експерти признаваме опасностите на занаята, затова работим с истински професионалисти и напълно изправна техника, с които да гарантираме предвидимост на всеки един етап на събарянето на една сграда.

Самата процедура по събаряне на сграда изглежда по следния начин:

  • Започва се отгоре-надолу;
  • При възможност сградата се събаря до основи;
  • Големи сегменти се натрошават след като са на земята;
  • Бетон и тухли се товарят след раздробяване в самосвали или ремаркета;
  • Отпадъците се откарват до депо за строителни отпадъци.

В идеалната ситуация сградата е самостоятелна без пряк досег до други конструкции, дървета или важна инфраструктура, която трябва да се запази. Рядко, обаче, условията позволяват пълно събаряне на сградата като първоначална стъпка.

Затова, при сгради с допир до инфраструктура, която трябва да се запази, ние:

  • Работим отгоре-надолу с багери;
  • Всички сегменти се разкомплектуват до достигане до основата;
  • При възможност се използват хидравлични челюсти за отстраняване на ронливи сегменти;
  • При бетонени конструкции с армировка сегментът се събаря от основа – обработва се на земята.

Този подход отнема повече време, но за сметка на това е по-щадящ за околните сгради и представлява най-контролирания начин за отстраняване на цяла сграда.

Събаряне на сграда в съсобствен имот

Когато се работи върху собствен имот и няма опасност от щети по други имуществени собствености, сградата се събаря възможно най-бързо.

Събаряне на сграда в собствен имотСлед това всички останки се обработват на земята и натоварват в тежкотоварни ремаркета, които откарват боклука до сметището.

За събаряне на сграда в собствен имот е нужно да уведомите общината и кмета, както и пътна полиция, като представите причина за събарянето и срок за извършване на проекта.

Важно е, когато къщата има досег до обществено достижими пътища, да уведомите органите на реда и да предоставите план за безопасност и здраве при събаряне на сгради.

Ако сградата е на ваш имот, но самата тя не се води на ваше име или има споделена собственост с друга страна, е нужно нотариално заверено съгласие от другите страни, за протичане на процедурата. При липса на единно решение не може да се процедира със събарянето до момента на консенсус.

План за безопасност и здраве при разрушаване на сгради

Подобен план за безопасност и здравето при събаряне на сгради, има няколко основни точки, които трябва да се покрият, а именно:

  • Да се гарантира безопасността на работната ръка по всяко време на работния процес;
  • Да се намалят рисковете от отломки върху неприкосновено близки сгради;
  • Да се поставят сигнализиращи знаци при близост до път;
  • Да се отцепи движението съвместно с КАТ;
  • Да се вземат мерки за намаляване финият прах в атмосферата.

Този план за безопасност и здравето изисква правилно и внимателно планиране, както и реални опити за бързо осъществяване на деконструктивните процеси в минимален срок. Този срок трябва да бъде посочен в предварителното уведомление за събаряне на сграда, което ще пуснете към общината и общинския архитект.

Необходими документи за събаряне на сграда

Както споменахме по-горе, първото нещо, което трябва да направите, когато въобще подхождате към събарянето на сграда, е това да пуснете уведомление за събаряне на сграда към общината.

Общият преглед на документите необходими за събаряне на сграда са:

  • Заявление по предварителен образец;
  • Документ, доказващ вашата собственост на сградата;
  • Когато е необходимо – удостоверение за наследници;
  • Конструктивно становище;
  • Техническо предписание от Главния общински архитект;
  • ПБЗ съгласувано с КАТ и изпълнител SofDestroy;
  • Валидно разрешение за депониране на земя и строителни отпадъци;
  • Документ ,доказващ че сте платили такса.

След като вече събарянето на сградата е факт, е нужно техническо лице от общината, да бъде уведомено, за да направи оглед и да констатира фактическото премахване на сградата. Подава се уведомление към Агенция по кадастъра, при, което сградата се отписва от кадастъра и ваша собственост.

Събаряне на сгради: Защо да изберете услугите на SofDestroy.com

SofDestroy.com работи ефикасни, бързи, безопасно и на най-ниските и разумни такси за събаряне на стари сгради с цени за Варна, които всеки може да си позволи.

Нашите работни екипи оперират както в софийска област, така и в Пловдив и Стара Загора – възползвайте се от услугите ни още днес и унищожете, това, което вече не ви трябва с лекота.

Често Задавани Въпроси и Отговори

Как да получа позволение за събаряне на сграда?
Необходимо е собственикът на сградата да подаде уведомление към общинския кмет, в което да посочи повода за премахване на сградата. При съсобственост документът се подава заедно от всички собственици или се прилага нотариално заверено съгласие за всеки от тях. Към уведомлението се прилагат удостоверителни документи за собствеността и разписан план за безопасност и здраве.

Въз основа на подадените в общината документи се образува преписка, в рамките на която може да бъдат дадени предписания за събиране на още разрешения или предприемане на допълнителни обезопасителни действия.

Необходимо е и да се подпише договор с компания, която има лиценз за извозване на строителни отпадъци на лицензирано сметище.
Как да получа оферта за събаряне на сграда в София?
Свържете се с екипа на SofDestroy.com и ние ще ви изготвим възможно най-изгодна оферта за събаряне на сгради в столичния регион. Може да го направите чрез контактната форма в сайта чрез електронна поща или директно да позвъните.

Конкретна оферта може да се изготви след цялостен оглед на имота, тъй като цената може да варира според различни специфики на сградата и нейното местоположение.

Също така значение има подборът на най-подходящите технически решения за обезопасяването на обекта и събарянето на постройката.
3/5 - (2 votes)
Обади се сега