Как да почистим гаража: Ръководство в 5 стъпки

Качествено почистване на гараж

Независимо дали сте от хората, които прекарват много в гаража, поддържайки автомобила си, или влизате там само за да оставите някоя непотребна вещ, рано или късно се налага да помислите за неговото почистване. Ако целта на вашето посещение в тази публикация е именно отговор на въпроса как да почистим гаража, продължете да четете.

Вероятно на пръв поглед задачата изглежда сложна, предвид натрупалите се с времето вехтории, но всичко е въпрос на организация.

След като разделите работата на по-малки стъпки, лесно ще можете да въведете ред в помещението. Процесът до голяма степен наподобява услугите за почистване на мазета и тавани, защото предизвикателствата са доста сходни, като може би пространството е вповече при поддръжката на гараж, спрямо чистенето на мазета.

Как да почистим гаража: Подготовката

При почистване на гараж е редно да си осигурите мощна прахосмукачка, различни средства за почистване и препарати, с които бихте могли да се борите с упорити замърсявания.

Преди да се заемете с почистването имайте предвид, че е добре да си отделите поне един свободен ден за задачата. За предпочитане е да запазите целия уикенд, тъй като вероятно бихте имали и нужда от почивка между отделните стъпки.

По-надолу следват именно те.

1. Изхвърляне на ненужни вещи

Как да почистим гаража от ненужните вещиВинаги, когато се чудим как да почистим гаража, то трябва да знаем, че най-важната стъпка е да се отървете от всички ненужни вещи, които затрудняват достъпа до отделните части на помещението още в най-ранен етап.

По този начин ще си освободите място, което бихте могли да оползотворите в последствие, а и ще направите възможно обстойното почистване на гаража, без да имате трудност с изнасянето на по-обемисти вещи.

Преди да започнете да събирате вехториите помислете как точно ще ги превозите до подходящо депо, на което можете да ги изхвърлите.

Съберете дребните вещи в чували, а по-обемните по възможност разглобете или разбийте на малки части, за да улесните превозът им към депото.

В случай, че не разполагате с необходимото време или подходящото превозно средство, можете и да се обърнете към фирма за услуги тип “кърти, чисти, извозва”, за да изхвърлят непотребните вещи.

Преди да преминете към следващата стъпка, извадете от гаража дори вещите, които не възнамерявате да изхвърляте, за да си освободите пространство за почистване.

2. Отстраняване на прах и замърсявания

След като сте освободили терена е време да преминете към обезпрашаване и премахване на наслоявания от различен тип, които са неизбежни с времето. За обезпрашаването използвайте прахосмукачка, като за предпочитане е да бъде от моделите с по-висока мощност.

Имайте предвид, че ако съхранявате автомобил в гаража си, е силно вероятно да са се образували петна от моторно масло, които са по-упорити за премахване. В такъв случай е добре предварително да се запасите с подходящи за целта препарати.

Следва да се погрижите и за един от най-големите врагове в помещения, податливи на атмосферните условия, а именно мухълът. Ако забележите следи, постарайте се да положите необходимите усилия, за да го премахнете и третирайте мястото с препарати, които ще унищожат неговите спори.

В противен случай той може да навреди на самата структура на гаражните стени и впоследствие да се наложи да инвестирате по-сериозна сума в ремонт.

3. Почистване на гаража – вратата

Гаражната врата е най-сложното съоръжение, участващо в конструкцията на това помещение.

Важно е редовно да смазвате механизма и да го почиствате от наслоявания, които могат да попречат на работата му и да доведат до неговата повреда.

4. Почистване на осветителни тела и вентилационни решетки

Осигуряването на добра вентилация при нашето търсене как да почистим гаража е в основата на това да избегнете проблеми, свързани с разрушителното действие на влагата. С времето обаче във вентилационните решетки се натрупват замърсявания, които пречат на циркулацията на въздуха.

Постарайте се да почистите добре решетките, за да може помещението да се проветрява качествено.

Ако искате осветителните тела да ви вършат работа, също е добре да ги почистите от натрупаните паяжини и прах.

5. Подреждане и организация

След като сте приключили с почистването е време да подредите вещите, които ще ви бъдат от полза в гаража.

Стремете се да спазвате добра организация, за да бъде по-леко почистването в бъдеще, а и работата ви да бъде по-лесна и приятна.

Надяваме се сме ви помогнали в търсенето ви, наречено “Как да почистим гаража” и сте научили нещо ново или сте систематизирали старата информация, за да се справите още по-добре с предстоящото предизвикателство за почистване на вашият гараж.

5/5 - (1 vote)
Обади се сега